Borås Konst Museum

Kursmål
  • Redogöra för, kritiskt granska och utvärdera den fysiska, sociala och kulturella miljöns betydelse för alla barns möjligheter och meningsskapande.
  • Utifrån estetiska lärprocesser planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska ett didaktiskt arbete med fokus på barns lärande
  • Redogöra för, tillämpa och motivera användander av olika digitala redskap för att stödja barns utveckling.

 Under kursens gång skulle vi besöka olika museum och ett av dessa var Borås konst museum. Museumet har under hörsten haft ett temaarbete med feminism och genus. Genus är något som vi aktivt arbetar med inom förskolan och det finns även tydliga anknytningar till detta i Läroplan för förskolan 98. Reviderad 2010, exempel ut LPFÖ 98 (rev.2010)
Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta är värden som förskolan ska hålla levande i arbetet med barnen.(s.4)
Förskolan ska uppmuntra och stärka barnens medkänsla och inlevelse i andra män­ niskors situation. Verksamheten ska präglas av omsorg om individens välbefinnande och utveckling. Inget barn ska i förskolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning hos någon an­ hörig eller funktionsnedsättning eller för annan kränkande behandling.(s.4)
Vuxnas sätt att bemöta flickor och pojkar liksom de krav och förväntningar som ställs på dem bidrar till att forma flickors och pojkars uppfattning om vad som är kvinnligt och manligt. Förskolan ska motverka traditionella könsmönster och könsroller. Flickor och pojkar ska i förskolan ha samma möjligheter att pröva och utveckla förmågor och intressen utan begränsningar utifrån stereotypa könsroller.(s.5)
Utställningen som är aktuellt mellan 18 oktober 2014 – 11januari 2015 heter ”SYSTER” och handlar om kvinnors mellan ålders epoker, geografiska områden och situationer. Besökaren får möta allt från gatupoesi, samtal mellan olika kvinnor och annan konst som påverkat historian. Min första tanke var: hur kan detta användas i förskolan med våra styrdokument som talar för att inget kön ska lyftas mer än det andra – barn är barn låt dem vara det! Var min tanke, jag vill inte fokusera på kön i mitt kommande yrke. Sen funderade jag lite, tänkte på hur det var uppbyggt och vad man skulle kunna ta med och använda tillsammans med barnen. Utställningen i sig kändes mindre relevant men att blanda olika material – citat, dikter, tekningar, målningar. Ofta sätter man upp liknande skapelser av alla barn på en plats. Men hur vore det att låta barnen välja vad de vill göra och sedan blanda de olika uppsättningarna och bjuda in andra avdelningar och föräldrar på vernissage? Ta med barnen till museum och låt dem samla inspiration – jag tror det kan blir bra och hade velat göra det själv ute i verksamheten. Dock får man tänka på vad det är för utställning.
 
Tänkbara saker jag vill använda vid vernissage förskolan:
  • Förstora upp bilder på väggar
  • Powerpoints
  • Uppsättning på olika föremål: skärmväggar, väggar, tak, golv mm.
  • Uppställning av olika konstverk
  • Fotografier
  • Dikter, texter
  • Målningar
  • Teckningar
  • Skulpturer 
  • Skapelser mm..
Feminism är inte det bästa när det kommer till förskola eller förskolleklass just för att det kan finnas de som tar illa vid sig samt att vårt styrdokument säger att vi inte ska göra någon skillnad på kön! Genom att låta barnen välja själva kommer även demokrati in i bilden. Westlund (2010, s.94) beskriver demokrati som att både kunna fatta beslut för sig själv och för andra. Hon fortsätter även med att den nya läroplanen (lpfö 08. Rev.2010) inneburit att demokratin i förskolan blivit mer individanpassad än gruppanpassad och menar på att vi även kan se detta i dagens samhälle. I med Konst museets utställning kan jag hålla med om detta. Frågan är om mindre barn inte känner sig trygga gruppbeslut eller om det är bättre att alltid individanpassa, det är möjligt att det måste finnas en jämn balans mellan de olika sätten som inte får glömmas bort.
 
 

Referenser

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket

Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442

Westlund, Kristina (2010) Demokrati i förskolan I Riddersporre, Bim & Persson, Sven (red.) (2010). Utbildningsvetenskap för förskolan. 1. utg. Stockholm: Natur & kultur Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket

''

RSS 2.0