Världskulturmuseet

Kursmål
  •  Redogöra för, kritiskt granska och utvärdera den fysiska, sociala och kulturella miljöns betydelse för alla barns möjligheter och meningsskapande.

Världskulturmuseumet hade ett par utställningar att erbjuda men den som jag mest fastnade för var utställningen som Jordlingar. Denna utställning är anpassad för både stora och små människor. 
 
Jordlingar 
En utställning att rekomendera för hela familjen. Utställningsmaterialet är utplockat av barn runt om i Göteborgsstad. Här fanns olika saker att prova på, man fick röra och göra till skillnad från vissa museum där det är strikt förbjudet att röra. Förutom att skapa sin egen stad fanns även bilder, ramsor mm att beaka under vistelsen. Jag tror det är viktigt för oss pedagoger att inte glömma att man lär genom att prova och uppleva. 
 Är det så hemskt om något går sönder och varför kan man inte skapa eget material att använda?
 
Utställningen skulle kunna användas med en barngrupp som exempelvis visat intresse för rymden och jorden/ Tellus. Genom att ge barnen planeternas riktiga namn istället kan de tänkas få lite lättare att ta till sig kunskap om astronomi osv i skolan senare. Många barn visar intresse för just rymden och efter ett besök kan man följa upp med att låta barnen göra en egen stadpå förskola, kanske göra egna jordlingar eller eget solsystem. Precis som jag gjorde under vfun skulle man kunna göra en tankekarta så kallad mindmap för att låta barnens kunskap synliggöras, man gör en innan besöket och en efter besöket och sätter sedan upp dessa bredvid varandra.
Tyvärr överlevde inte mitt batteri i mobilen detta besök. 
 
MAADTOE
 
En inte allt för barnvänligt utställning om Samerna och vad de blivit utsatta för. Det är svårt att tänka sig att det inte är allt för längesedan detta förtryck inträffade. Att ta med sig barn på sådana här utställningar kräver att man kan besvara på de frågor som kan dyka upp. Jag tror inte på att dölja saker för barn och utställningen skulle säkert kunna bli till något bra -  känslor är något som alltid är relevant att prata med barn och något som denna utställning bjöd på. Även läroplanen för förskolan 98, reviderad 2010 tar upp om respekt för olika kulturer. Det är svårt att balansera och något man noga får väga för och och nackdelar över innan man som pedagog fattar ett beslut om det är lämpligt för barnen,
 
Förskolan ska sträva efter att varje barn
/../
  • känner delaktighet i sin egen kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer (s.9)
Utsällningen har Samernas historia nerskriven, barnen har säkerligen egna historier att berätta och olika erfarenheter med det mångkulturella samhälle vi idag lever i. Det är nyttigt att dela erfarenheter med varandra och därför tror jag inte det skulle vara så farligt att låta barnen uppleva utställningen. Jag tror att det skulle kuna leda till ett rätt stort tema arbete i skolan om vandras olikheter samt empati och medmänsklighet. 
 

Refefenser
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

''

RSS 2.0