Göteborgs stadsmuseum
Kursmål
- Redogöra för, kritiskt granska och utvärdera den fysiska, sociala och kulturella miljöns betydelse för alla barns möjligheter och meningsskapande.

Göteborgss stadsmuseum är ett av tre museum vi under denna kurs ska besöka. Museet bjöd på en tidsresa och handlade både om, sten- brons-och- järnåldern, vikingatid, medeltid, berättelser om olika gudar samt Göteborg från 1600-talet till 1800-talet.
Historia har alltid varit något som intresserat mig men att tvingas gå på museum som något obligatoriskt får mig att protestera och bli kritisk. Jag anser inte att människor ska tvingas gå på museum och skulle därav inte heller tvinga barn till detta. Detta innebär inte att jag är negativt inställd till museum då museum var något av det bästa jag visste som liten.
I alla fall besöket väckte tankar på att låta barnen skapa en egen tidslinje där de får följa sin egna och sina vänners utveckling. Kanske skulle barnen även vilja forska i en annan form av utveckling. Det finns egentligen inget som kan stoppa fantasin när det kommer till det.
Barnen ska få möjligheter att utveckla sin förmåga att iaktta och reflektera. Förskolan ska vara en levande social och kulturell miljö som stimulerar barnen att ta initiativ och som utvecklar deras sociala och kommunikativa kompetens. Barnet ska också ha möjlighet att enskilt fördjupa sig i en fråga och söka svar och lösningar (Läroplan för förskola 98, reviderad 2010. s,6).
Utdraget ovan talar för att barn ska få möjlighet att upptäcka och utforska olika delar i kulturen samt utifrån den egna förmågan ta reda på information. Ibland krävs lite hjälp från en vuxen men låt i största mån barnen själva komma på en lösning i hur de kan ta reda på den information de vill söka. Pramling Samuelsson och Asplund Carlsson (2003, s.133) talar om att göra lärandet synligt för barnen – få dem att reflektera över det egna lärandet. Detta ska göra barnen medvetna om fenomen i lärandet som annars faller bort och tas för givet menar dem. Varför och hur frågor är något de tar upp och att för barnen blir lärandet en fråga att fundera över istället för något självklart. Genom ett museum besök som detta tror jag det kan vara relevant att innan bearbeta lite fakta men sedan låta barnen fundera över egen fakta för att uppnå just dessa saker.

Referenser
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
Pramling Samuelsson, Ingrid & Asplund Carlsson, Maj (2003). Det lekande lärande barnet: i en utvecklingspedagogisk teori. 1. uppl. Stockholm: Liber