Musik 1 & 2

Kursmål
  • Redogöra för, kritiskt granska och utvärdera den fysiska, sociala och kulturella miljöns betydelse för alla barns möjligheter och meningsskapande.
  • Redogöra för, tillämpa och motivera användander av olika digitala redskap för att stödja barns 
 
I läroplanen förskolan 98 reviderad 2010 fråg följande strävandemål och både ämnet musik och drama faller in under dessa punkter
 Förskolan skall sträva efter att varje barn:
  • utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama,
  • utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring, (lpfö 98, rev. 2010, s.10)
Måndagen den 22 september bjöds det på musik och rytmik med Hanna Höglind¹. Höglind inledde med att fånga gruppen i en aktivitet och hade där med startat dagen med att ha ca 20st förskollärarstudenter som imiterade troll, ekorrar och små barn till ljud. Det var en väldigt lustfylld workshop och dagen gick fort fram, vi fick många tips och förklaringar på vad man kan använda både i förskolan och i förkoleklass. En viktig punkt som Höglind tog upp var konsten att faktisk kunna sjunga med barn. Det är lätt att glömma bort att barn har svårt att sjunga i den ton som vuxna på grund av att de har en högre puls och ljusare röst. Höglind gav oss bland annat tips på hur vi kan sjunga för att underlätta för barnen. VI fick använda gymnastikband och testa på andra tekniker som att hitta egen puls och andras puls genom kliv. 
 
Så här kan det låta under en lektion:
  1. Vem är det som sitter..
  2. Spela med ägg
 Genom att andvända sig att exempelvis mobil och spela in är det lättare att komma ihåg olika texter och melodier. Jag tror även av tidigare erfarenhet att det kan vara väldigt roligt för barnen att spela in och sedan få höra sina egna röster. Det kan leda till ytterliggare kunskap och erfarenheter inte minst hos de minsta barnen utan även hos de äldsta.Kanske skulle man kunna spela in musik och sedan göra en musikvideo till. Jag vet av tidigare vfu att en förskola gjorde detta med sina barn och detta blev väldigt uppskattat. Jag skulle troligen vilja använda det själv ute i verksamheten. 

Musik 2 
Fredagen den 30 september var det dags igen, åter igen fångade Höglind² oss genom att låta oss hitta vår puls, där efter gemensam puls, med långsam start och med långsamt slut. Det gick bättre och mer koncentrerat denna gång - vi visste vad som förväntades av oss på ett annat sätt. 
 
Vi fick sätta oss ner och med verser, dessa skulle vi göra mer levande tillsammans med först instrument och sedan med kroppen och vår egen röst som verktyg. Majoriteten var överrens om att det blev bättre utan instrument - ljuden blev mer som vi ville.
 
Åter igen sjöng vi, vi fick värma upp innan precis som förra gången vilket var bra, vi kom ihåg mer från förra gången och det gick därför lättare. Uppvärming av stämbanden är något som lätt glöms bort i förskolan - jag tror det är viktigt att vi tänker på detta ofrare för att skydda  både barnens och våra egna stämand - framförallt för oss framtida pedagoger som bör sjunga ljusare än var vi egentligen ligger.
 
Gitarrspelande blev det med, vi fick lära oss några ackord och låtar som de skapar. Det var bara hem och öva där efter, kan lova att fingrarna ömmar än då det är stålsträngar på gitarren här hemma. Men oj vad roligt musik är, det borde finnas mer musik i vår utbildning - det är verkligen något jag saknar och framförallt något som jag upplevt undviks i förskolan. Allt färre pedagoger vill sjunga tillsammans med barnen, det kan tänkas vara så att de känner en press på att de måste låta bra.
 
I läroplanen förskolan 98 reviderad 2010 fråg följande strävandemål och  ämnet musik passar bra under dessa punkter.
 Förskolan skall sträva efter att varje barn:
  • utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama,
  • utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring, (lpfö 98, rev. 2010, s.10)

Musik lektionerna var både spännande och lärorika. Genom att direkt bli uppfångande i aktiviteter sögs hela klassen in och blev delaktig i de olika aktiviteter. Vi fick lära oss att vi ska sjunga ljust för att komma ner i barnens stämmor och hur vi ska göra det utan att skada våra egna stämband. Musik i förskolan tror jag är viktigt att lyfta för precis som Ehrlin (2012, ss.142-143) skriver har jag upplevt att många pedagoger känner sig osäkra när det kommer till sång och musik. Tyvärr straffar detta barnen i verksamheten som ofta uttrycker sig genom att gå runt och sjunga på avdelningen. Jag hade gärna arbetat på en förskola med musik i centrum, dels för att det är ett brinnande intresse men även för att musik både ger glädje och skapar glädje. Genom att mötas av lugn musik på morgonen tror jag att hallsituationer kan underlättas och bli mindre dramatiska både för barn, vårdnadshavare och pedagoger. 


Referenser
Ehrlin, Anna (2012). Att starta musikprofil i förskolan. I Söderman, Johan & Riddersporre, Bim (red.) (2012). Musikvetenskap för förskolan. 1. utg. Stockholm: Natur & kultur
 
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
 
¹ Hanna Höglind, Högskolan i Borås, sal B402. 09:00-15:00, 142209.
² Hanna Höglind, Högskolan i Borås, sal B402. 09:00-15:00, 143009
³ Hanna Höglind, Högskolan i Borås, sal B402. 09:00-15:00, 143009.
 
Susanna Maria J
2014-10-07 @ 14:51:25
URL: http://oslofru.com/

Så fint <3

Svar: Tack så mycket :)
Tornerefelt




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

''

RSS 2.0