Drama 1 & 2
Kursmål
- Redogöra för och problematisera aktuell didaktisk forskning med relevans för barns språkliga, matematiska och estetiska lärprocesser i relation till meningsskapande i förskolan.
- Redogöra för, kritiskt granska och utvärdera den fysiska, sociala och kulturella miljöns betydelse för alla barns möjligheter och meningsskapande.
Drama lektion 1 handlade mycket om vår kommande yrkesroll, om att problimatisera och se lösningar på situationer. Vi fick skriva ihop en dramatisering som sedan blandades med alla andras och delades ut i studiegrupper. I dessa grupper valde gurppen ut en situation som sedan dramatiserades. Då dagen inletts med en föreläsning om forumspel och forumsteater var detta givetvis inte allt. Först fick dramatiseringen spelas upp, där efter spelades den upp igen och då fick publiken säga stopp och byta av en roll på så vis blev dramatiseringen ändrad och slutet fick ofta en helt annan vändning. Det vi gjorde kallas för forumspel.
Gunilla Fihn¹ beskrev att Forumspel handlar om att sätta fokus på något eller att ta fokus ifrån något. Åskådarna är delaktiga och det finns en form av demokrati i det hela. Forumteater däremot handlar om att ha en åskådarplats, vi betraktar något som händer.

bilder skissade med slutna ögon från drama lektion
Drama 2 inföll sig den 29 septeber och inleddses med att DRAMA - handlar om att åskådliggöra genom handling! Gunilla Fihn² inledde med att berätta om hur hon glömde sin väska på tåget och om resan hon fick göra för att återfå denna. Det var en lång och krokig väg som hon beskrev och slutligen fick det ett lika lugnt avslut som den hade i början av hennes berättande gestaltning. Hon fortsätter sedan med att berätta om att drama finns i teater (de medskrivna dramat), vardagen (en omvälvande händelse) - saker som har en liknande början som slut. Detta får mig att tänka på en inskolning, dagen börjar den samma för barnet - någonstanns mitt i presenteras förskolan vilket är en helt ny upplevelse för barnet. Många nya situationer inträffar även om barnets föräldrar/vårdnadshavare är på plats. Dagen avslutas på samma sätt hemma i en trygg miljö igen. Det är väldigt viktigt för oss att tänka på i förskolan och det är bra att ha med sig i tankarna. Även Läroplanen för förskolan 98 reviderad. 2010 präglas av att barn ska känna en trygghet på förskolan.
"Omsorg om det enskilda barnets välbefinnande, trygg het, utveckling och lärande ska prägla arbetet i förskolan. Hänsyn ska tas till barnens olika förutsättningar och behov. Detta innebär att verksamheten inte kan utformas på samma sätt överallt och att förskolans resurser därför inte ska fördelas lika."(lpfö. 98 rev.2010. s.5)
Drama pedagogik är ett arbete med tankar och handling.

Ämnet drama är avgränsas för att hålla en struktur, ämnet består av så väl teorier (tankar om)
som av metoder (att kunna göra). Det är finns ämnesspecifikt som går att fördjupa sig i och ämnesneutralt som studeras uppdelat.
Att tänka på vid ledarskap i drama
- Förklara tydligt, det du säger är det som görs
- Välj begrepp och behåll de begreppen - de är lättare att förstå instruktoner då.
- Var positiv & använd humor!!
- Nervositet är normalt
- Gradera dig inte, ha inte förväntnignar över ett slutresultat - låt förväntningen vara öppen för möjligheter!
- Dela upp gruppen i mindre grupper
- Ta rädsla på allvar
- Deltar du själv något? I dramatisering gör du sällan det.
Vi fick även en uppgift efter lunch. Vi skulle utifrån bilderböcker bestämma en drama-övning, sedan skapa ett dramaförlopp och reflektera över ledarskapet i detta. Till detta skulle vi göra flyers där följande punkter skulle in.
- vad vi vill arbeta med?
- hur vi vill arbeta med det?
- varför och vilka aspekter av ledarskap finns det?
Reflektion
Personligen är jag inte en person som gillar att dramatisera, känner snarare ett stort obehag av det. Däremot känns det som en bra egenskap att ha i praktiken. Du kan visa barnen på ett roligt och lärorikt sätt om en händelse om inträffat eller spela upp en scen från något annat som barnen finner intressant. Genom drama lär barnen att inte vara rädda för att synas vilket är något som tycks skrämma de flesta när åldern blir högre. Kupferberg (2013, ss.26-27) skriver i sitt avsnitt om att medierat lärande handlar om människan och samhällets problemlösning. Detta i sin tur kräver en form av kommunikation vilket drama är. Leijon (2013, s.55) fortsättersedan i sitt avsnitt lärande som att man kan förstå hur något görs men det krävs att man själv gör det innan man lär sig. Får barnen då uppleva en dramatisering där de själva sätts in kan detta leda till en ökand förståelse då de själva får vara delaktiga i det hela.
Referenser
Amhag, Lisbeth, Kupferberg, Feiwel & Leijon, Marie (red.) (2013). Medierat lärande och pedagogisk mångfald. 1. uppl. Lund: Studentlitteratur
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: SkolverketTillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
¹ Gunilla Fihn, Högskolan i borås, Dramasalen. Föreläsning/Workshop Drama 1, 110923
² Gunilla Fihn, Högskolan i borås, Dramasalen. Föreläsning/Workshop Drama 2, 110929